website builder

15. Samoborski
proljetni sajam

13. i 14. travnja 2019.


Sajam starih zanata

ARKO, medičarski i licitarski proizvodi


Medičarsko–svjećarski obrt ima tradiciju izrade licitara od 1941. godine, kad je Ivan Arko osnovao obrt. Licitar je šareno ukrašeni kolač od medenog tijesta. Njegova se tajna izrade od davnine čuva u obrtu ARKO. Iako je u cijelosti spravljen od jestivih sastojaka, ponajprije donosi radost očima i duši. Tradicionalno je žarko crvene boje, a proizvodi se u različitim oblicima i veličinama, kao što su licitarska srca, bebe, konjići, čisla...Licitari se prodaju na sajmovima i proštenjima, kojima daju slikovitost i poseban ugođaj. Moguća je i prezentacija licitarskog umijeća u obiteljskoj radionici u Preradovićevoj ulici br. 10, uz prethodnu najavu. 


Vlasnik: Brigita Mihina 

Adresa: Preradovićeva 10, 10430 Samobor

Web: www.medicarna-arko.hr


OBITELJSKO GOSPODARSTVO BLAŽEVIĆ, pletene košare, opletene boce


Posjetiteljima sajma majstor Blažević i njegov unuk, u narodnim nošnjama, predstavljaju starinski običaj pletenja košara od šiblja i opletene boce. Košarstvo je atraktivna vještina, koja seže u daleku prošlost i zahtijeva vrijedne i spretne ruke. Najčešći oblici proizvoda od šibe, koji su nekad bili sastavni dio svakog domaćinstva, su košare za domaćinstvo, tržnicu ili za poljoprivredne potrebe, kao i opletene boce (demižoni) raznih veličina i namjene, ali i ukrasne boce s grbom Samobora. 


Vlasnik: Franjo Blažević

Adresa: Celine Samoborske 35, 10430 Samobor 

Tel.: 01/3380-709


DOMAĆA RADINOST KUNIĆ, drvene tradicijske igračke


Kućna radinost drvenih igračaka i svirala smještena je u pitomom Hrvatskom zagorju, na području Općine Marija Bistrica, u naselju Laz Stubički. Drvene dječje igračke prepoznatljiv su tradicijski proizvod Hrvatskoga zagorja s dugom poviješću. Svaka igračka je ručni rad. Motivi igračaka su konji, ptice, kola, namještaj za lutke, leptiri s krilima, a kod svirala su to frule i tamburice. Tradicijske pučke svirale i dječje drvene igračke danas su djeci velika radost, a odraslima melem za oči i dušu. 


Vlasnik: Marija Kunić

Adresa: Laz Bistrički 42a, 49249 Marija Bistrica 

Tel.: 049/419-731

FRANJO OSLAKOVIĆ, medičar i licitar


Djeluje na području Samobora od 1939. godine. Zahvaljujući velikom umijeću te svojstvenom načinu oslikavanja, koje se prenosi i razvija iz generacije na generaciju, licitar Oslaković je danas postao jedan od simbola Samobora s bogatom ponudom medičarskih proizvoda. Osim licitara, proizvodi se gvirc, stari napitak od medovine, koji se prodaje na proštenjima i sajmovima. 


Vlasnik: Franjo Oslaković

Adresa: Perkovčeva 17, 10430 Samobor

Web: www.medicarna-oslakovic.hr


SAMOBOR LANAC, proizvodi od kože i metalna galanterija


Obrt za proizvodnju lanaca i metalne galanterije nastavlja sa stogodišnjom tradicijom proizvodnje lanaca u Samoboru. Asortiman obuhvaća više od 350 različitih proizvoda, koji se plasiraju uglavnom preko veleprodaje. Riječ je o opremi za pse, lancima za stočarstvo i poljoprivredu, metalnoj galanteriji i ostalim proizvodima po narudžbi. 


Vlasnica: Nikolina Kupres Cvenarski

Adresa: Milana Zjalića 14, 10430 Samobor 

Web: www.samobor-lanac.hr 

Pratite nas